Новото кино в град Велико Търново беше открито на 22.02.2019 от 19:00 часа. Организатори са фирмата инвеститор и оператор на кинокомплекса „КИНОПОЛИС ЕНТЪРТЕЙМЪНТ“ ООД, както и Народно читалище „Искра – 1896“. Гости ще бъдат читалищното настоятелство, управителите на фирмата оператор, официални лица, местни културни дейци, представители на бизнеса, близки, приятели и роднини на хората реализирали този труден проект. Вход с покани! От 23.02 киното ще отвори врати и за първите си зрители и ще започнат регулярни прожекции. Мениджмънта на Кинополис подготвя гъвкава ценова политика и много приятни изненади за своята нова публика, наред с високия стандарт за качество на кинопоказа и луксозните фотьойли (т.н. „реклайнер“ столове), които заменят традиционните малки и не до там удобни киностолове. Посредством електрически мотор вграден в „реклайнерите“ зрителя сам може да избере позиция на накланящата се облегалка и подпора за краката, така че в условия близки до домашен комфорт, да може да се потопи в магията на киното. Всичките четири зали са оборудвани с тези скъпи, но много комфортни кресла. Цялата сграда беше надлежно санирана и възстановена, като архитектурния екип съумя да запази и удивително да съчетае старите елементи на уникалната сграда, със съвременни модерни решения. С много вкус и визия киното беше оборудвано по последни стандарти за лукс и качество в киносалоните! Във просторното и светло фоайе ще се помещава приветлива малка сладкарница, която да даде възможност на хората да изчакват избраната прожекция.

 

За пръв път в град Велико Търново ще дебютират т.н. „СЕМЕЙНИ БИЛЕТИ“, които ще бъдат два вида – голям и малък. Големият е предназначен за четиричленни семейства, а малкият – за тричленни. Идеята зад този комбиниран билет е да се даде ценова преференция, която да направи киното ценово по-достъпно забавление за цялото семейство. Това разбира се ще бъде в съчетание с обичайните намаления за ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение.

Отново за пръв път в града зрителите ще могат да си закупят на цена от 2 лева „КАРТА ЗА ЛОЯЛНОСТ“. При всяко посещение и извършвайки покупка зрителите ще събират точки, които в последствие ще могат да осребрят за безплатни билети, пуканки, очила, напитки и т.н.

 

В допълнение и четирите кинозали ще показват филми с дигитални кинопрожекционни машини Christie Digital. Най-голямата зала № 1 ще бъде домът на най-големият екран в град Велико Търново със завидните размери от почти 12 метра по широчина и 5 метра височина и мощна и качествена озвучителна система с номинал 12kW. Предвид геометрията на залата се оказа истинско предизвикателство да се намери подходяща леща с толкова голямо увеличение и се наложи експресна доставка на нов специален обектив, който да позволи запазване на високото качество при този голям формат на екрана!

 

Всички кинозали ще бъдат оборудвани с модерна озвучителна система Dolby Digital 7.1, която се отличава със 7 дискретни звукови канала (ляв, център, десен, ляв съраунд, десен съраунд, заден ляв съраунд и заден десен съраунд), както и един за свръхниските честоти (събуфер). Тонколоните и усилватели са висок клас, от нов и много бързо развиващ се европейски производител LW Speakers. Лично собственикът на завода г-н Луис Вайсман направи тестове на системите, преди те да бъдат експедирани за Велико Търново, за да се увери, че бъдещ

 

ите зрители ще получат звук максимално близък до замисъла на създателите на филмите! От друга страна оператора на кинокомплекса обещава звукът да бъде добре настроен, така че да бъде приятно и не така силно и дразнещо, както често хората се оплакват от други киносалони. Онези от верните фенове на Кинополис, които вече са посещавали киното в Габрово знаят, че звукът при нас е винаги на ниво, тъй като той е важно изразно средство в съвременното филмопроизводство.

 

За нас е чест да съобщим, че двама големи български кинематографисти ще ни окажат честта да гостуват за официалната церемония по откриването на новото културно средище на град Велико Търново. На официалното откриване специални гости ще бъдат режисьорите Иван Ничев и Андрей Хадживасилев, които ще представят последните си филмови проекти.

 

Големият български режисьор Иван Ничев ще представи новият български филм „Можеш да убиваш“, като това ще бъде и националната премиера на филма, който тръгва по екраните от 01 март. За пръв път от незапомнени време български филм ще направи своята национална премиера в старопрестолния град. „Горди сме, че Кинополис ще бъде домакин на това събитие“ заяви Божидар Илиев, управител на „КИНОПОЛИС ЕНТЪРТЕЙМЪНТ“ ООД.

 

Младият творец даровит творец Андрей Хадживасилев ще представи своя забележителен детски филм „Случаят Кюри“, който вече мина своето масово разпространение, но предвид, че търновската публика не е имала възможност да види това заглавие на голям екран, създателят и домакините организират специална прожекция в рамките на откриването. „Ще се постараем да дадем възможност бъдещите зрители на Кинополис Искра да видят филма от 01 март на регулярни прожекции, на промоционална цена“ допълни Божидар Илиев.

 

В останалите две зали специалните гости ще имат възможността да видят 2 други премиерни заглавия. ЖИВОТ НАВИСОКО / HIGH LIFE, сценарий и режисура на Клер Дени, с участието на Робърт Патинсън и Жюлиет Бинош. И също филма „СТУДЕНО ОТМЪЩЕНИЕ“ с участието на Лиъм Нийсън, Еми Росъм. И двете заглавия са премиери от редовният седмичен репертоар и зрителите ще могат да ги видят в редовната програмация на киното от 23 до 28.02.2019 г.

 

„Искаме да изразим нашата сърдечна благодарност на всички участници във възстановяването на емблематичното кино Искра! На първо място ще спомена Читалище „Искра“, които са един много коректен и търпелив наемодател. Не мога да не отбележа Уникредит Булбанк, които са нашата финансираща банка. Много важен участник в ремонта беше фирма „Тера“, които показаха завидни професионални способности като строител; фирма „АЕРО КОНЦЕПТ ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД“ – те изградиха прекрасната климатична система. Благодарим също на фирма ДизАрт, които изготвят нашите рекламни елементи; фирма Динакорд-България, които ще доставят нова видео стена, която ще изгрее скоро след откриването на фасадата; фирма „Флори-Н2 ООД“, които изпълниха озеленяването и обещават да го поддържат в добър вид. Благодарим и на всички други изпълнители, които не споменах, но списъкът е огромен!“ каза още Божидар Илиев.

 

„Всичко, което се случва днес и в следващите няколко дни е само началото на едно красиво приятелство между Кинополис Искра и неговите бъдещи верни фенове! Торбата ни с положителни изненади никога няма да се изпразни!“ допълни Янаки Дерменджиев, управител на Кинополис Ентъртеймънт ООД.